fbpx

Blog

Απλοποιέιται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για φωτοβολταϊκά συστήματα.

Με την δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της Υπουργικής Απόφασης που είχε ανακοινωθεί στις 06 / 09 / 2010 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα “Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε κτίρια και οικόπεδα εντός σχεδίου περιοχών και σε οικισμούς”. Πλέον η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για φωτοβολταϊκά συστήματα απλοποιούνται σημαντικά, κάνοντας ευκολότερη την όλη διαδικασία. Πλέον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων δεν απαιτείτε η έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.), με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου η εγκατάσταση προβλέπετε να γίνει σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερου κάλλους και στις περιπτώσεις όπου η εγκατάσταση προβλέπετε να πραγματοποιηθεί σε οικόπεδα που βρίσκονται διατηρητέα κτίρια, καθώς και παραδοσιακούς οικισμούς.

Με τον νέο νόμο επιτρέπεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων ανεξαρτήτως ισχύος στο δώμα ή τη στέγη νομίμως υφιστάμενου κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων στεγάστρων βεραντών, προσόψεων και σκιάστρων, καθώς επίσης επιτρέπετε η τοποθέτηση και σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου, όπως αποθήκες και χώροι στάθμευσης. Στη περίπτωση του δώματος τα περιθώρια που αφήνονται περιμετρικά είναι πλέον 0,50m και στην περίπτωση της στέγης η εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών θα πρέπει να γίνετε εντός του περιγράμματος ακολουθώντας την κλίση της.

Ειδικά για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων πάνω σε κτίρια και για ισχύ μέχρι 100 kWp δεν απαιτείται οικοδομική άδεια, ούτε έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Θα πρέπει να υποβάλλεται έγγραφη γνωστοποίηση εργασιών και εκπόνησης της μελέτης εγκατάστασης και ενεργειακής απόδοσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων στον Διαχειριστή του δικτύου. Για φωτοβολταϊκά συστήματα πάνω σε κτίρια για ισχύ μεγαλύτερη των 100 kWp, απαιτείται η έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

Σχετικό Αρχείο: Download

Call Now ButtonΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ