fbpx
 

Αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα ηλεκτροδότησης

Όλα ξεκίνησαν το 1839 όταν ο Γάλλος φυσικός, Εντμόντ Μπεκερέλ (πατέρας του νομπελίστα Αντουάν Ανρί, για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας) πρώτος από όλους ανακάλυψε το φωτοβολταϊκό φαινόμενο. Δηλαδή την άμεση μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική με τη βοήθεια των φωτοβολταϊκών στοιχείων (ή όπως αλλιώς ονομάζονται ηλιακά κύτταρα ή ηλιακές κυψέλες).

Σχεδόν 177 χρόνια αργότερα, η εξέλιξη έχει καταστήσει το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας πρώτη επιλογή για κτίρια και εγκαταστάσεις. Αυτό γιατί, παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τον ήλιο (φωτοβολταϊκά) χωρίς απαραίτητα να συνδέεται με το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού παρέχοντας ενεργειακή αυτονομία. Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει και συνδυαστικά με μια άλλη εναλλακτική πηγή ενέργειας που μπορεί να είναι ανανεώσιμη (π.χ. ανεμογεννήτρια) ή συμβατική (π.χ. ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος) και χαρακτηρίζεται τότε σαν υβριδικό σύστημα.

 

Τα συστήματα αυτά έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης της περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των συσσωρευτών (μπαταριών), ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή και σε περιόδους μη ηλιοφάνειας (βραδινές ώρες, συννεφιά).
Το μέγεθος ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εξαρτάται από τις απαιτήσεις των ηλεκτρικών φορτίων και την αυτονομία που ζητείται.
Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα ηλεκτροδότησης αποτελούν ιδανική επιλογή για μόνιμες και θερινές κατοικίες (τροχόσπιτα, εξοχικά), μικρές επιχειρήσεις, σκάφη, ξενοδοχεία, αγροτικές εφαρμογές (ηλιακές αντλίες για άρδευση, θερμοκήπια) αλλά και για τουριστικές επιχειρήσεις (κατασκηνώσεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια).
Επίσης, τα συστήματα αυτονομίας ρεύματος αποτελούν βέλτιστη εναλλακτική λύση (σε περίπτωση διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος) έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αυτονομία για κάποιες βασικές συσκευές (ψυγείο, φωτισμό, τηλεόραση, internet, συναγερμός, ιατρικά μηχανήματα κλπ)

 

Ένα ολοκληρωμένο αυτόνομο σύστημα αποτελείται από:

– Φωτοβολατϊκά πλαίσια

– Ρυθμιστή φόρτισης

– Μετατροπέα ρεύματος

– Συσσωρευτές

Απαραίτητη η σωστή μελέτη

Ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία πριν την υλοποίηση ενός αυτόνομου συστήματος είναι η σωστή μελέτη η οποία διασφαλίζει την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του συστήματος. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα των προσφερόμενων υλικών, γι’ αυτό το λόγο ποτέ δύο συστήματα δεν έχουν τις ίδιες τιμές  (δύο μπαταρίες με την ίδια χωρητικότητα και την ίδια τάση μπορεί να διαφέρουν δραματικά για παράδειγμα στον αριθμό των κύκλων «ζωής»).
Η πολύχρονη εμπειρία μας σε αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα ηλεκτροδότησης σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό μας προσωπικό εγγυάται την επιλογή της βέλτιστης λύσης  για την αυτόνομη ηλεκτροδότηση που χρειάζεστε στις καλύτερες τιμές.

Γιατί να επιλέξει κάποιος φωτοβολταϊκό σύστημα

Οικονομία

Η πτώση των τιμών των φωτοβολταϊκών πλαισίων σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ρεύματος και των λοιπών χρεώσεων, που συνεπάγεται η σύνδεση με τη ΔΕΗ, καθιστούν την επένδυση βιώσιμη και αποδοτική. Η απόδοση δε της επένδυσης, εκτινάσσεται, στην περίπτωση που το δημόσιο δίκτυο είναι απομακρυσμένο και το αρχικό κόστος διασύνδεσης μεγάλο.

Οικολογία

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, παγκοσμίως αποτελούν την πρώτη επιλογή, την οποία μάλιστα επιβάλλει με νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αξιοπιστία

Τα σύγχρονα αυτόνομα φωτοβολταϊκά απέχουν πολύ από τα συστήματα των προηγούμενων δεκαετιών. Η επιλογή της ECO//SUN η οποία και θα εκπονήσει την σωστή μελέτη και θα εγκαταστήσει βέλτιστα τα ποιοτικότερα υλικά, εγγυάται αξιόπιστο αποτέλεσμα χωρίς αναπάντεχες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και τεχνικές βλάβες.

Ασφάλεια

Η επιλογή μιας εταιρείας με την εμπειρία και την τεχνογνωσία της ECO//SUN εγγυάται την ασφαλή λειτουργία του συστήματος και την προστασία του χρήστη (διακόπτες, ασφάλειες DC και AC, αντιηλεκτροπληξιακά ρελέ κλπ.) σε κάθε πιθανό σφάλμα ή έκτακτη περίπτωση .

Αθόρυβο

Ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό λειτουργεί τελείως αθόρυβα και δεν μπορεί να συγκριθεί με τις θορυβώδεις γεννήτριες υγρών καυσίμων, οι οποίες δεν ταιριάζουν καθόλου με την ηρεμία, που αποζητάει ο ενδιαφερόμενος στην εξοχική του κατοικία, αφουγκραζόμενος την ηρεμία και την ησυχία της μαγευτικής ελληνικής φύσης.

Ευελιξία

Ένα αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο κτίριο ή να επεκταθεί ανά πάσα στιγμή, συνιστώντας μία επένδυση που ποτέ δεν γίνεται εις μάτην.

Ελάχιστη συντήρηση

Η συντήρηση ενός ποιοτικού αυτόνομου συστήματος ECO//SUN είναι ελάχιστη και δεν συγκρίνεται με τη συχνότητα και το κόστος συντήρησης μίας γεννήτριας υγρών καυσίμων.

Τοποθετείται παντού

Ένα αυτόνομο σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί παντού, σε οποιαδήποτε τοποθεσία και σε οποιοδήποτε κτίσμα, σε αντίθεση με το δημόσιο δίκτυο που δεν μπορεί ή τουλάχιστον απαιτεί μεγάλο κόστος για να παροχετευθεί σε οποιοδήποτε σημείο.

Call Now ButtonΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ