fbpx

Blog

Πρόστιμο στη ΔΕΗ από τη ΡΑΕ

Στο ποσό των €900.000 ανέρχεται το πρόστιμο που επέβαλε στη ΔΕΗ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναφορικά με τη μη τήρηση των κανόνων διαφάνειας αναφορικά με τις συνδέσεις φωτοβολταϊκών μονάδων.Με την ίδια απόφαση, η ΡΑΕ θέτει στη ΔΕΗ προθεσμία 2 μηνών προκειμένου να δημοσιοποιεί μέσω του ιστότοπού της τα αιτήματα επενδυτών ΑΠΕ για χορήγηση προσφοράς σύνδεσης, και να αναρτήσει τις τεχνικές προδιαγραφές σύνδεσης παραγωγών στα δίκτυα διανομής, όπως και τον οδηγό για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών στο δίκτυο.

Η εξέταση των παραβάσεων της ΔΕΗ, ως διαχειρίστριας του δικτύου, έγινε μετά από καταγγελία της εταιρείας «ENFINITY HELLAS» και θυγατρικών της. Η καταγγελία αφορούσε συγκεκριμένα τα εξής:

  1. Μη δημοσιοποίηση από τους διαχειριστές πληροφοριών σχετικά με τις αιτήσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ που υποβάλλονται προς αυτούς.
  2. Μη παροχή ενημέρωσης σχετικά με την εξέλιξη των αιτημάτων σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ (π.χ. ότι υποβλήθηκε προσφορά σύνδεσης).
  3. Καθυστερήσεις από τους διαχειριστές σε ότι αφορά την έκδοση προσφοράς σύνδεσης με σχέση με τα όσα ορίζονται στον ν.3851/2010 (Άρθρο 21).
  4. Χαρακτηρισμός (προφορικά), από εκπροσώπους του διαχειριστή δικτύου, περιοχών του διασυνδεδεμένου δικτύου διανομής ως κορεσμένων χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση της ΡΑΕ.
  5. Έκδοση εξ αρχής δεσμευτικών προσφορών σύνδεσης (αντί για μη δεσμευτικές).
  6. Μη παροχή στοιχείων σχετικά με την κατάσταση του τοπικού δικτύου.
  7. Μη παροχή πληροφοριών σχετικά με τις τεχνικές απαιτήσεις σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ.
Πρόστιμο στη ΔΕΗ από τη ΡΑΕ, ECO//SUN Φωτοβολταϊκά Συστήματα | Φωτοβολταϊκά Πάνελ

 

Στο σκεπτικό της απόφασης της ΡΑΕ, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με το Ν. 3851/2010 ο αρμόδιος διαχειριστής υποχρεούται, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, να προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες για τη σύνδεση των μονάδων ΑΠΕ στο δίκτυο, εκτός αν συντρέχουν τεκμηριωμένοι τεχνικοί λόγοι που δικαιολογούν την άρνηση της σύνδεσης, ή υφίσταται κορεσμός των δικτύων που διαπιστώνεται με τη διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος.

Κατά τη διαδικασία αυτή τηρείται σειρά προτεραιότητας των αιτήσεων που υποβάλλονται, οι οποίες δημο

σιοποιούνται με ευθύνη του αρμόδιου διαχειριστή στο διαδικτυακό του τόπο.
Ωστόσο μέχρι σήμερα η ΔΕΗ, ως διαχειριστής του δικτύου,

  • Δεν έχει μέχρι σήμερα ανταποκριθεί στη δημοσιοποίηση της σειράς προτεραιότητας των αιτήσεων σύνδεσης με το δίκτυο.
  • Εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με την απαίτηση του νόμου για ανά δίμηνο δημοσιοποίηση πληροφοριών σχετικά με σύνδεση σταθμών ΑΠΕ.
  • Δεν έχει αναρτήσει στον ιστότοπο της τις τεχνικές προδιαγραφές σύνδεσης παραγωγών στα δίκτυα διανομής και τον οδηγό για τη σύνδεση φωτοβολταϊκών σταθμών.
  • Δε συμμορφώθηκε με την υποχρέωσή της για τη δημοσιοποίηση στοιχείων σχετικά με τα αιτήματα χορήγησης προσφοράς σύνδεσης, σύμφωνα με το Νόμο 3851/2010.
Πρόστιμο στη ΔΕΗ από τη ΡΑΕ, ECO//SUN Φωτοβολταϊκά Συστήματα | Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Σχετικό Αρχείο: εδώ

Call Now ButtonΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ