fbpx

Blog

Τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα θα Χρεωθούν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας

hgoumenitsa 1 thumb
Την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (Φ.Α.Π.) στα εκτός σχεδίου οικόπεδα, στα αγροτεμάχια και στα κτήματα σε ολόκληρη τη χώρα που δεν καλλιεργούνται προβλέπουν τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορούν να εισπραχθούν πάνω από 2 δισ. ετησίως από ιδιοκτήτες που σήμερα απαλλάσσονται από τον φόρο. Τα ακίνητα αυτά μέχρι σήμερα φοροαπαλλάσσονται.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στον ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας θα υπάγονται ακόμα και οι εκτάσεις στις οποίες έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα. Τα μόνα ακίνητα που θα απαλλάσσονται από το φόρο θα είναι οι αγροτικές εκτάσεις οι οποίες ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και καλλιεργούνται.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει αφενός την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξίων σε όλη την Ελλάδα και αφετέρου ότι τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Κάθε είδους ακίνητο, οικόπεδο και αγροτεμάχιο, είτε εντός είτε εκτός σχεδίου, θα υπολογίζεται ως περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα υπόκειται σε φορολόγηση με βάση το όριο των αντικειμενικών κριτηρίων, τις κλίμακες και το εκάστοτε αφορολόγητο όριο.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου, η αξία των κτισμάτων και των οικοπέδων θα προστίθεται και το άθροισμα θα αποτελεί τη νέα βάση για τον υπολογισμό του νέου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι, σε περίπτωση που κάποιος κατέχει οικόπεδο εκτός σχεδίου και άλλα ακίνητα, η αξία τους θα προστίθεται και το άθροισμα θα αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό του φόρου. Έτσι, ανάλογα με τους συντελεστές και τα αφορολόγητα όρια που θα ισχύσουν, θα προκύπτει αν είναι υπόχρεος ή όχι στην καταβολή φόρου.
Ειδικότερα, αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης οικοπέδου εκτός σχεδίου αξίας 100.000 ευρώ, δεν θα απαλλάσσεται αυτόματα από τον φόρο, όπως συμβαίνει σήμερα με τον Φ.Α.Π., αλλά μόνο σε περίπτωση που η αξία είναι χαμηλότερη από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ που ισχύει. Αν κάποιος κατέχει σπίτι αξίας 200.000 ευρώ και οικόπεδο εκτός σχεδίου 150.000 ευρώ, η αξία των δύο αυτών ακινήτων θα προστίθεται και η περιουσία του θα υπολογίζεται από την εφορία στα 350.000 ευρώ. Με βάση, λοιπόν, αυτή την αξία θα προκύπτει αν πρέπει να πληρώσει φόρο και πόσο.
Με τον τρόπο αυτό θεωρείται σίγουρο ότι θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά φόρο άτομα που έως τώρα εξαιρούνταν από αυτήν την υποχρέωση. Ένα από τα προβλήματα του σχεδίου είναι ο διαχωρισμός μεταξύ αγροτεμαχίου εκτός σχεδίου και καλλιεργούμενης έκτασης. Προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μέχρι την ψήφιση, ενδέχεται να κληθούν οι ιδιοκτήτες να συμπληρώσουν ένα νέο τύπο Ε9, με περισσότερα στοιχεία, τα οποία θα διευκρινίζουν, έπειτα από επεξεργασία, τον τύπο του αγροτεμαχίου.
Call Now ButtonΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ