fbpx

Blog

Φωτοβολταϊκά συστήματα σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Με την ψήφιση και τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης «Έγκριση ειδικών όρων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ηλιακών συστημάτων σε γήπεδα και κτίρια σε εκτός σχεδίου περιοχές», πλέον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γήπεδα που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ανεξαρτήτως ισχύος, με απαραίτητη προϋπόθεση την απόδειξη της κυριότητας ή νομίμως κατοχής του γηπέδου εγκατάστασης. Το γήπεδο δεν απαιτείται να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο εκτός και αν χρειάζονται δομικές κατασκευές, πέραν των απολύτως αναγκαίων. Επίσης θα πρέπει τα φωτοβολταϊκά συστήματα να μην υπερβαίνουν σε κάλυψη το 60% της επιφάνειας του γηπέδου, ακόμη οι ελάχιστες αποστάσεις των εγκαταστάσεων που θα πρέπει να τηρούνται από τα όρια του γηπέδου ορίζονται στο διπλάσιο του ύψους της εγκατάστασης με ελάχιστη απόσταση τα 2,5 μέτρα.

Για την εγκατάσταση δεν χρειάζεται οικοδομική άδεια αλλά έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας που εγκρίνετε από την αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας. Η έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.) απαιτείται στη περίπτωση που η εγκατάσταση προβλέπεται να πραγματοποιηθεί σε περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατεύονται ως προς την πολεοδομική ανάπτυξη και σε κάθε περίπτωση που η εγκατάσταση προβλέπεται να γίνει σε διατηρητέα κτίρια.

Τα απαραίτητα έγγραφα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 100 kWp είναι:

  • Σύντομη περιγραφή των εκτελούμενων εργασιών που αφορούν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού.
  • Τοπογραφικό διάγραμμα κλίμακας 1:5000 συντεταγμένο με τις ισχύουσες προδιαγραφές σε ψηφιακή μορφή και εξαρτημένο από το Εθνικό Σύστημα Αναφοράς ΕΓΣΑ87 και διάγραμμα κάλυψης όπου φαίνεται η θέση εγκατάστασης του σχετικού εξοπλισμού.
  • Υπεύθυνη δήλωση του ενδιαφερομένου στην οποία θα δηλώνεται ότι, το ακίνητο στο οποίο προτίθεται να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σταθμό δεν βρίσκεται σε δάσος ή δασική έκταση, ρέμα, στον αιγιαλό ή στην παραλία, σε καθορισμένο αρχαιολογικό ή σε περιοχή απολύτου προστασίας της φύσης.
  • Αποδεικτικό κοινοποίησης του αντιγράφου της παραπάνω υπεύθυνης δήλωσης και του τοπογραφικού σχεδίου, στο οικείο δασαρχείο.
  • Έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.) στις περιπτώσεις που χρειάζεται.

Στη περίπτωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί φωτοβολταϊκό σύστημα άνω των 10 kWp σε κτίριο το οποίο βρίσκεται σε εκτός σχεδίου περιοχή απαιτείται η συνυποβολή τοπογραφικού διαγράμματος και αντίγραφο της οικοδομικής άδειας.

Σχετικό Αρχείο: Download

Call Now ButtonΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ