fbpx

Blog

Οι τελικές αλλαγές στο New Deal

Κερδισμένοι των περικοπών στις ταρίφες οι αγρότες, κουρεύονται μόνο 12% – όλες οι τελικές αλλαγές στο New Deal

Στη βασικότερη νομοτεχνική βελτίωση του ΥΠΕΚΑ στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε χθες από τη Βουλή, προβλέπεται ότι για φωτοβολταϊκά έως 100 κιλοβάτ που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες , οι τιμές αποζημίωσης μειώνονται οριζόντια για όλους, κατά 12%, ανεξάρτητα του πότε συνδέθηκαν στο δίκτυο, εφόσον δεν έχουν τύχει ενίσχυσης από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Σε περίπτωση που είχαν τύχει ενίσχυσης, τότε ισχύουν οι τιμές για τα φωτοβολταϊκά έως 100 κιλοβατ που προβλέπονται και για τους άλλους επενδυτές.

Καταργείται παράλληλα η αρχική διάταξη που ανέφερε ότι τα αγροτικά φωτοβολταϊκά θα απολαμβάνουν υψηλότερες τιμές κατά 15% έναντι όλων των άλλων κατηγοριών.

Παράλληλα, επιτρέπεται η μεταβίβαση σταθμού που ανήκει σε κατ’ επάγγελμα αγρότη, αλλά μόνο σε άλλον κατ’ επάγγελμα αγρότη..

Αντίθετα απ’ ότι με τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, δεν μεταβάλλονται οι μειώσεις στα οικιακά φωτοβολταϊκά στέγης (20% αντί για 26% που προέβλεπε το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ) και στα επαγγελματικά φωτοβολταϊκά (32%-33% από 29,5% του ν/σχ του ΥΠΕΚΑ).

Άλλη σημαντική αλλαγή αφορά στην παράταση των συμβάσεων πώλησης ενέργειας στο σύστημα για όλα τα φωτοβολταϊκά (πλην εκείνων των κατηγοριών που γλιτώνουν το κούρεμα) στα 7 χρόνια έναντι 5 ετών του πολυνομοσχεδίου της Παρασκευής (από τα 20 στα 27 χρόνια).

Θυμίζουμε ότι η αγορά της παραγόμενης ενέργειας για το διάστημα αυτό, θα γίνεται έναντι 90 ευρώ η μεγαβατώρα, και όχι έναντι 80 ευρώ της αρχικής πρότασης.

Ιδού πως διαμορφώνονται οριστικά οι τιμές αποζημίωσης των φωτοβολταϊκών, ανά κατηγορία:

telikoNewDeal
Call Now ButtonΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ