fbpx

Blog

ΣΕΦ – «κ. Πρωθυπουργέ, Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις»

  κ. Πρωθυπουργέ, Ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις
Εμείς, οι εταιρίες που παράγουν, διανέμουν, εγκαθιστούν και συντηρούν φωτοβολταϊκά συστήματα, είμαστε από τους λίγους κλάδους της οικονομίας που αναπτυσσόμαστε εν μέσω κρίσης. Παράγουμε ήδη πάνω από το 0,5% του ΑΕΠ της χώρας, έχοντας δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Οι δραστηριότητές μας συντηρούν 25.000 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης, σε μια εποχή πρωτοφανούς ανεργίας. Όλοι μαζί, εργοδότες, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι, ενισχύουμε τα έσοδα των κρατικών και ασφαλιστικών ταμείων με τουλάχιστον 600 εκατ. € ετησίως. Δουλεύουμε καθημερινά με ενθουσιασμό, κάτω από αντίξοες συνθήκες, για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα μας, καθαρό και χωρίς εξαρτήσεις από τα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα. Εκπροσωπούμε την καθαρότερη ενεργειακή τεχνολογία που γνωρίζει ο άνθρωπος, την πιο αποκεντρωμένη και δημοκρατική. Και είμαστε μέχρι τώρα συνεπείς στην υλοποίηση των στόχων, των δικών  μας και της χώρας.
Αυτή η προσπάθεια κινδυνεύει σήμερα να μείνει ημιτελής. Η αγορά των φωτοβολταϊκών άνθισε τα τελευταία χρόνια χάρη στη γενναία στήριξη του κράτους και των πολιτών. Οι πελάτες μας, επενδυτές κάθε μεγέθους, από το μικρότερο νοικοκυριό ως τον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή, απολαμβάνουν σήμερα μια σημαντική απόδοση από το φωτοβολταϊκό σύστημα που τους εγκαταστήσαμε, χάρη κυρίως στο θάρρος τους να επενδύσουν στην Ελλάδα και σε κάτι νέο, αλλά και χάρη στο ειδικό τέλος που καταβάλουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας. Για ένα μέσο νοικοκυριό αυτό είναι ήδη 15 €/έτος και πρόκειται να υπερδιπλασιαστεί. Πρόκειται για μια διόλου ευκαταφρόνητη συμβολή στην πράσινη ανάπτυξη, που θα έπρεπε ήδη να έχει μειώσει ανάλογα το κόστος ενέργειας που καταβάλλουν. Οι στρεβλώσεις όμως της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας  δεν  αφήνουν  να  περάσουν τα οφέλη από τη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στους καταναλωτές.
Η επιβάρυνση των πολιτών πρέπει να ελαχιστοποιηθεί άμεσα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν συμβάλλουν όλοι. Πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να καταργηθούν κεκτημένα και προνόμια. Δεν φοβόμαστε τις αλλαγές και έχουμε προτάσεις γι’ αυτές, τις οποίες έχουμε καταθέσει στο αρμόδιο υπουργείο και τη ρυθμιστική αρχή. Από το 2013 κάθε νέο φωτοβολταϊκό που θα εγκαθίσταται μπορεί να προκαλεί μηδενική επιβάρυνση στη συνολική δαπάνη των καταναλωτών και από το 2015 σημαντική ελάφρυνση.
Εκείνο που φοβόμαστε, κ. Πρωθυπουργέ, είναι οι άστοχες μη μελετημένες παρεμβάσεις. Ζητάμε λοιπόν τη στήριξή σας, όχι για να μη χάσουμε προνόμια αλλά θέσεις εργασίας. Με δικαιολογία ή άλλοθι τη δραματική οικονομική κατάσταση του ΛΑΓΗΕ και χωρίς να κατανέμονται ευθύνες για αυτήν, έχουν δαιμονοποιηθεί τα φωτοβολταϊκά και πρόκειται να ληφθούν μέτρα που μόνο ζημιά πρόκειται να προκαλέσουν στα δημόσια και ιδιωτικά οικονομικά:
  • Η αναστολή των νέων αδειοδοτήσεων φωτοβολταϊκών θα ενισχύσει το παρεμπόριο άδειων, με αποτέλεσμα διάφοροι να κερδοσκοπούν εις βάρος των Ελλήνων πολιτών. Θα συγκεντρώσει την παραγωγή ηλιακού ρεύματος σε λίγους, αφαιρώντας από τους πολλούς τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην πράσινη επανάσταση, παρότι τη χρηματοδοτούν και κάποιοι από αυτούς ήδη έχουν δαπανήσει χρήματα για να ιδρύσουν εταιρίες, να εξασφαλίσουν γη ή να πληρώσουν συμβούλους για να αποκτήσουν το δικό τους φωτοβολταϊκό.
  • Η επιβολή υποχρεωτικών αναδρομικών οριζόντιων μέτρων σε λειτουργούντα φωτοβολταϊκά θα κάνει τον κλάδο μας έναν ακόμη τομέα, όπου η αποτυχία ή η “απροθυμία” του κράτους για μια βαθιά τομή σε μια στρεβλή πραγματικότητα θα οδηγήσει στην “ανάγκη” λήψης βάρβαρων προκρούστειων μέτρων, που θα θίξουν πρωτίστως τους καλούς επενδυτές.
Το διακύβευμα είναι η ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας, η απεξάρτηση από τα ρυπογόνα καύσιμα και η οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο για τα παιδιά μας.
κ. Πρωθυπουργέ,
Ο ήλιος είναι το εθνικό “καύσιμο” της χώρας. Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια του κλάδου μας για ανάπτυξη και ενίσχυση της απασχόλησης. Σας καλούμε να πράξετε τα δέοντα για να συνεχίσει ο κλάδος μας να έχει στον ήλιο μοίρα.

Σχετικό Αρχείο:Download

Call Now ButtonΖΗΤΗΣΤΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ