ΖΕRO FEED IN
Τι είναι το φωτοβολταϊκό σύστημα με “zero feed in” και πως λειτουργεί;
Πρόκειται για σύστημα αυτοπαραγωγής (ιδιοκατανάλωσης).
Η ενέργεια που «παράγεται» από τον Φωτοβολταϊκό σταθμό προορίζεται αποκλειστικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της εταιρείας -οικίας και δεν παρέχεται η δυνατότητα έγχυσης της περίσσειας παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο για μελλοντική κατανάλωση όπως στη περίπτωση του net metering.
Η εγκατάσταση συσσωρευτών στο σύστημα zero feedin μεγιστοποιεί ποσοστιαία το όφελος για τον αυτοπαραγωγο. Για να μπορέσει να επιλεχθεί η κατάλληλη χωρητικότητα μπαταρίας θα πρέπει να προηγηθεί εξατομικευμένη ανάλυση των ενεργειακών αναγκών του χρήστη.
Σε ποιες περιπτώσεις κρίνεται σκόπιμο να επιλεγεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος με zero feed in;
Αποτελεί ιδανική λύση για την μείωση του ενεργειακού κόστους επαγγελματικών καθώς και οικιακών καταναλωτών που ο κύριος όγκος των ενεργειακών τους αναγκών είναι κατά τις ώρες ηλιοφάνειας και όταν το δίκτυο της περιοχής στην οποία ανήκουν είναι χαρακτηρισμένο ως «κορεσμένο»
Μπορεί να καλυφθεί το 100% της ενέργειας από φωτοβολταϊκό σύστημα zero feed in;
Μπορεί να καλυφθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ετήσιων ενεργειακών αναγκών.
Είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μπαταρίας;
Oχι δεν είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση μπαταριών για την λειτουργία του σταθμού. Ωστόσο η εγκατάσταση συσσωρευτών μεγιστοποιεί ποσοστιαία το όφελος για τον αυτοπαραγωγό. Για να μπορέσει να επιλεχθεί η κατάλληλη χωρητικότητα μπαταρίας θα πρέπει να προηγηθεί εξατομικευμένη ανάλυση των ενεργειακών αναγκών του χρήστη.
Ποιος είναι ο τρόπος λειτουργίας του σταθμού με σύστημα αποθήκευσης;
Η περίσσεια ενέργεια από το φ/β σταθμό διοχετεύεται στους συσσωρευτές ώστε να αποδοθεί στα φορτία όταν υπάρχει ανάγκη (νυχτερινές ώρες , διακοπή ρεύματος).
Συμπερασματικά τα οφέλη για τον καταναλωτή:
- Μείωση του κόστους προμήθειας ενέργειας.
- Βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος του καταναλωτή.
- Αξιοπιστία τροφοδότησης αν εγκατασταθεί και σύστημα συσσωρευτών.
- Δυνατότητα λειτουργίας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.
- Δυνατότητα λειτουργίας συστήματος μεγαλύτερης ισχύος από την συμφωνημένη ισχύ.